Farby v interiéri

07.01.2017 11:35

Väčšinu informácií vnímame očami. Farba nám však dáva viac ako len informáciu o realite, ovplyvňuje aj naše pocity. Prítomnosť farby sa stáva dôležitou najmä v interiéri, kde trávime väčšinu času. Živé, ostré, svetlé, teplé (červená, oranžová, žltá), teda intenzívne farby vyjadrujú a dodávajú nám vitalitu, elán, vyzývavosť, optimizmus, náladu, zlepšujú duševný stav, povzbudzujú... Bledé, matné farby predstavujú miernosť, vyrovnanosť, potrebu uspokojenia, tmavé pesimizmus, zlú, pochmúrnu náladu. Studené (modrá, fialová, tmavomodrá) majú tendenciu upokojovať až uspávať.

 

Žltá

Je najviac viditeľná, je to prvá farba, ktorú spozorujeme. Je najveselšia z farebného spektra, pozdvihuje náladu, zmierňuje depresie. Je farbou prírody, pripomína slnko a jarné kvety a prenáša nás do teplejších krajín. Žltá farba je teplá, má oživujúci účinok, nositeľ tejto farby túži po slobode, po dobrej nálade, po intelektuálnych zážitkoch. Citrónovožltá je najviac vyčerpávajúca, najviac dráždi oči, preto by sme mali byť opatrní s použitím tejto farby vo svojom okolí. Farba vaječného žĺtka je sýta, teplá a veľmi výrazná, a preto všetky ostatné farby, ktoré budete chcieť s ňou skombinovať, musia byť rovnako silné.

Červená

Odpradávna sa spája s rôznymi primitívnymi predstavami a symbolizuje vášeň, teplo, život, odvahu, víťazstvo, ale aj hnev, zlosť a nenávisť. Preto môže byť veľmi namáhavé žiť v prostredí, ktoré je presýtené červenou. Ak sa rozhodnete oživiť interiér práve touto farbou, použite ho s mierou a váš domov sa obohatí o teplo a prívetivosť. Teplé červenohnedé odtiene dobre vyniknú na stenách spoločenských miestností. Červená farba zvyšuje chuť do jedla, a preto sa hodí aj na stolovanie. Je veľkým darcom energie, povzbudzuje nervovú sústavu. Vyzývavá červená je farbou sexu, erotiky, pekla, ale aj radosti a optimizmu. Priťahuje pozornosť a ľudia ňou prejavujú vzburu.

Modrá

Vyvoláva pocit pokoja, harmónie a bezpečia. Pôsobí pozitívne na preťaženú psychiku, pretože táto farba vyvoláva pocit absolútnej vnútornej slobody. Je to farba túžby, viery, vernosti. Je to farba idealistov s ochotou pomáhať, ktorí majú radi pokoj a poriadok. Na steny sa odporúča najmä svetlomodrá, je to farba relaxu, a preto je vhodná najmä do kúpeľne. Tmavomodrá je spojená s nedostatočnou činnosťou orgánov, znižuje výkonnosť a vyvoláva depresiu. Ak by sme použili pri maľovaní a zariaďovaní interiéru priveľa odtieňov modrej, riskujeme, že bude pôsobiť chladne a neprívetivo, a preto netreba zabúdať, že modrá farba sa výborne kombinuje s ostatnými farbami.

Hnedá

Spája sa so zemou, jeseňou, pokorou, chudobou, so skromnosťou, odzrkadľuje bezpečnosť, teplo a ustavičnosť. Je to upokojujúca materská farba, farba dreva, domova. V negatívnom zmysle predstavuje agresívnosť, zlobu, tvrdohlavosť. Samotná pôsobí dosť smutne, preto by sa mala kombinovať s pestrými farbami.

Biela

Spája sa s nevinnosťou a vonkajšou a vnútornou čistotou, pôsobí pokojne a uvoľňujúco. Symbolizuje istotu, vznešenosť, dokonalosť, nevinnosť, spravodlivosť, víťazstvo, ducha, svetlo, mier. Ľudia obľubujúci túto farbu majú sklon k perfekcionizmu. Spája v sebe vo forme dokonalosti všetky farby spektra, často sa ani nepokladá za farbu. Na rozdiel od čiernej mužskej sa biela farba pokladá za ženskú. Svetlé odtiene a predovšetkým biela farba sú ideálne najmä na zjasnenie menších a tmavých priestorov.

Čierna

Čierna je protiklad bielej. Je síce pekná a u mnohých obľúbená, no vyjadruje tmu, opustenosť, pesimizmus, beznádej, konzervatívnosť, ale aj česť, vznešenosť, vážnosť a dôstojnosť. Keďže je čierna farba výrazom strachu, bojazlivosti, jej odmietanie sa spája so silnou vôľou žiť. Ten, čo má čiernu farbu v obľube, sa rád obklopuje tajomnom. Tejto farbe dávajú prednosť ľudia, ktorí majú sklon dramatizovať, majú radi riskantné situácie, no pritom chcú zostať nedotknuteľní. Na steny bytov sa táto farba neodporúča.

Oranžová

Vnáša do života hrejivosť slnka, teplo domáceho kozuba. Je symbolom veselosti, optimizmu a radosti zo života. Jej energia je teplá, pozitívna a povzbudzujúca. Obyčajne jej dávajú prednosť extrovertní a spoločenskí ľudia. Pomáha pri depresiách, nespokojnosti a nechutenstve. Oranžová je aj farbou prechodného obdobia hľadania vlastnej cesty, kultivuje osobnostný rast. Pretože signalizuje optimistickú chuť do života, je vhodná do všetkých spoločenských miestností, obývacích priestorov, reštaurácií. Neodporúča sa do pracovní a študovní, pretože zbytočne rozptyľuje a narúša myšlienkovú činnosť.

Ružová

Symbolizuje lásku, znovuzrodenie, zvodnosť, romantickosť, sentimentálnosť, čistotu. Je to farba nehy, jemnosti a oddanosti. Obľuba ružovej zdôrazňuje väčšiu potrebu lásky a ochrany. Je to farba jemného spôsobu života, zdržanlivej elegancie a sentimentálnych citov. Jemné odtiene ružovej sú vhodné do spálne, pretože navodzujú pokojný spánok a majú upokojujúce účinky. Tóny ružovej v doplnkoch len zdôrazňujú vyznenie miestnosti ako miesta, ktoré sa pre vás môže stať ostrovom na načerpanie sily a pozitívnej energie.

Zelená

Je farba prírody, prebúdzajúcej sa jari a sviežosti, preto pomocou nej ľahko vytvoríme prostredie, ktoré pôsobí príjemne a bezpečne. Symbolizuje harmóniu, sebaistotu, hojnosť, rast a rozvoj. Tmavé a hlboké odtiene tejto farby v kombinácii so sýtočervenou, s oranžovou a tmavožltou pôsobia prepychovo. Odtiene zelenej farby citrusových stromov v kombinácii s množstvom bielych doplnkov povzbudzujú vitalitu. Vďaka svojmu upokojujúcemu účinku je farba vhodná pre cholerických a nervóznych ľudí. Všetky odtiene zelenej, od tyrkysovej, cez smaragdovú či farbu zeleného jablka, až po mäkkú zeleň olivy, šalvie či pistácie pôsobia prívetivo.

Sivá

Symbolizuje neistotu, smútok, stratu energie, ľahostajnosť, úzkosť, mrzutosť, ale aj nestrannosť, spravodlivosť a rovnováhu. Je to farba dokonalej neutrality, opatrnosti a ochoty robiť kompromisy. Nie je podnecujúca ani upokojujúca, je však diskrétna a obľubujú ju ľudia, ktorí sa radi schovávajú. Tejto farbe dávajú prednosť starší ľudia, ktorí chcú viesť pokojný život. Posilňuje schopnosť kritiky, preto je vhodná ako farba nábytku v kanceláriách a pri obchodných rokovaniach.

Fialová

Je farba inštinktu, inšpirácie, mystiky, mágie a kúziel. Je zjednotením modrej a červenej a teda vyjadruje rozvahu. Pre svoju schopnosť vyvolávať kontroverzné pocity ju mnohí nemajú radi. Milovníci tejto farby sú veľmi senzitívni, vyhľadávajú samotu. Zvyčajne ide o individualistov, umelcov, introvertov. Bledý odtieň fialovej, lila symbolizuje pravú lásku k najbližším a obetavosť. Je veľmi obľúbená u detí a dobre vyzerá na stenách a doplnkoch detských izieb.